Lage ny nettside for bedriften eller oppdatere den gamle?
Bør du beholde den gamle nettsiden eller fornye den? Skal du da lage den helt på nytt eller oppdatere den gamle?

Hvorfor må bedriftseiere vurdere dette?
Valget om å oppdatere eller skaffe seg nytt er en gjenganger i bedrifter og har alltid vært til stede. Ofte er det et økonomisk spørsmål for de fysiske vurderingene. Om restauranten skal oppgradere til en nyere ovn eller holde ut ett år til med den gamle. Eller om bilprodusenten skal utføre omfattende vedlikehold på maskinene sine i stedet for å bruke millioner på å kjøpe nye.
Det er også andre faktorer som må tas hensyn til, særlig for digitale vurderinger. Skal den gamle nettsiden pusses opp eller blir det som å pynte på et vrak? Er det likevel verdt å investere i en helt ny en? Punktene under hjelper deg å ta avgjørelsen.
Møter nettsiden målene for bedriften
Hvilke mål som er satt og hvordan nettsiden møter disse er avgjørende for om den burde lages på nytt. Om målet er å få flere kunder og nettsiden allerede konverterer nye besøkende på en god måte kan det holde med å oppdatere den gamle for å holde trykket. Om bedriften nå tilbyr nye tjenester eller ikke viser bedriften slik den er i dag burde den nok lages på nytt.
Dersom nettsiden har behov for ny funksjonalitet er det greit å få en ny. En gammel nettside er (forhåpentligvis) tilpasset situasjonen bedriften er i og de målene som var satt tidligere. Å tilføye nye funksjoner som ikke var planlagt fra starten av utviklingen vil dermed ødelegge flyten eller opplevelsen av nettsiden. Da er det bedre å lage en ny som imøtekommer de nye målene og den nye funksjonaliteten.
Brukeropplevelse
Det som blir et gjennomgående tema i punktene er brukeropplevelse. Som nevnt over angående flyt og opplevelse er det et sensitivt tema for brukerne. Små momenter kan potensielt ødelegge konverteringen som de kanskje egentlig har godt av. Om du for eksempel har en nettbutikk for avlastningssko og beregning av frakt er et tungt steg for brukeren vil sannsynligvis en andel av de som vanligvis ville fullført betalingen hoppe ut fordi de ble frustrert av frakten. Hvis brukeren faktisk trenger avlastningssko og nettbutikken hadde et passende par er dette et samfunnstap hvor man går glipp av et godt kjøp - hvor begge parter av handelen er fornøyde.
Å sørge for at nettsiden er tilpasset brukerens prosess er altså viktig om du vil ha fornøyde kunder og flere av dem. Om nettsiden er laget på en måte som er vanskelig å tilpasse for god brukeropplevelse, burde den lages på nytt. Om det enkelt kan endres trengs det ikke en helt ny nettside, men heller at den gamle friskes opp.
Alderen på nettsiden og SEO
For mange vil alderen på nettsiden avgjøre om den skal lages på nytt. Om den er mer enn 5 år gammel og ikke har hatt jevnlig vedlikehold eller publiseringer kan den være nokså livløs. Informasjonen kan ha endret seg og det generelle innholdet er sannsynligvis utdatert. Avhengig av konkurransen, er det likevel mulig at den gjør det bra, men med nytt innhold vil den gjøre det bedre.
Dersom nettsiden lages helt på nytt er det viktig at all tidligere trafikk tas med til den nye. Da kan den fortsette å ri på bølgen og forhåpentligvis klatre oppover til grønnere tall. Det er da endringer på nettsidens URL-er som burde fikses. Dersom kontakt-siden tidligere var "eksempel.no/kontakt-oss" og den nå er endret til "eksempel.no/kontakt" burde den gamle nå peke trafikken til den nye. Dette kan du ofte gjøre relativt enkelt hos domene-leverandøren din med en "301-redirect".
Plattform
Hvilken plattform nettsiden er laget på eller om den er kodet fra bunnen av vil også ha noe å si. Er den laget med no-code plattformen Wix kan den være grei å oppdatere, til og med på egenhånd. Er den kodet fra bunnen av derimot, kan det være vanskelig å oppdatere den om ikke det er samme utviklere som gjør det. Utviklere kan ha brukt et kodespråk som ikke er kjent for den andre og kompliserer oppdateringen. Da er det bedre å lage den på nytt, men tenk på hvilken plattform som er mest gunstig. Har du behov for å gjøre mange endringer selv og har et lavt budsjett vil det sannsynligvis være fint å bruke en drag and drop-løsning.
Kostnader
Til syvende og sist er det lommeboken som avgjør hvilke endringer som kan gjøres. Er det ikke nok penger til en ny må det settes på vent uansett. Det er likevel viktig for synligheten at det gjøres jevnlige oppdateringer og publiseres innhold som brukeren liker. Det pumper liv og trafikk inn i nettsiden.
Er det nok penger til å få seg en ny en er det store fordeler med det. Da er det viktig å få med tidligere synlighet til den nye. Da kan man med et sterkere grunnlag bygge videre på trafikken man allerede har.
Oppsummering
For avgjøre om du bør ha en ny nettside, svar på disse spørsmålene:
- Møter den nåværende nettsiden bedriftens mål?
- Kan brukeropplevelsen enkelt bli tilfredsstilt med en oppdatering?
- Er nettsiden mer enn 5 år?
- Er koden laget fra bunnen av utviklere som ikke skal jobbe på den nå?
- Strekker budsjettet til for en ny nettside?
Om svaret på disse er nei, er det sannsynligvis best å få en ny nettside som møter bedriften bedre. Er svarene ja kan det holde med en oppdatering av den gamle.